Witte wijn
Bekende druivenrassen voor witte wijn
Chardonnay is de koningin van witte wijnen. De Chardonnay is geboren in de Franse Bourgogne, maar wordt tegenwoordig wereldwijd verbouwd. Bekende Chardonnay-landen zijn onder andere Frankrijk, Californië, Australië, Chili en Zuid-Afrika. Chardonnay schenkt rijke, complexe wijnen met aroma's van citrus, peer, brioche en soms vanille (door houtrijping). Onze geweldige Chardonnay ’s zijn geproefd en gekeurd door ons proefpanel en voorzien van 30 dagen proefgarantie.
Sauvignon Blanc is een frisse sensatie uit de Loire-vallei. Sauvignon Blanc betovert met expressieve aroma's van kruisbessen, grapefruit, groene kruiden en soms een hint van vuursteen. In Nieuw-Zeeland ervaart u frisse, minerale Sauvignon Blancs met intense kruisbessen-tonen, terwijl de wijnen uit de Franse Sancerre en Pouilly-Fumé een elegantere stijl met grassige en minerale nuances vertonen.
Pinot Grigio/Gris is een veelzijdige druif met diverse namen en expressies. In Noord-Italië, met name in de regio's Friuli-Venezia Giulia en Trentino, treft u Pinot Grigio wijnen aan met frisse aroma's van perzik, appel en citrus. De Elzas in Frankrijk produceert krachtigere Pinot Gris wijnen met rijke tonen van peer, abrikoos en honing.
Soorten witte wijn
Droge witte wijn dankt haar naam aan de lage hoeveelheid restsuiker in de wijn. Deze wijnen kenmerken zich door een heerlijke frisse en droge afdronk.
Zoete witte wijnen onderscheiden zich door een zoetere afdronk dankzij de aanwezigheid van restsuiker uit de druiven. Deze wijnen zijn perfect als dessertwijn of in combinatie met andere zoete gerechten.
Lichte en frisse witte wijnen kenmerken zich door een lager alcoholgehalte en frisse zuren, perfect om te genieten op een warme dag of te gebruiken als smakelijk aperitief.
Volle witte wijnen hebben een hoger alcoholgehalte en een voller body, doorgaans gerijpt op eikenhout, wat resulteert in complexe aroma's en een intense smaakbeleving.
De gastronomische wijn-spijscombinatie
Witte wijnen zijn perfecte partners voor uiteenlopende verrukkelijke gerechten. Kies een frisse Sauvignon Blanc bij oesters en zeevruchten, laat u verrassen door een minerale Chablis bij een salade met geitenkaas of geniet van een rijke Chardonnay bij gegrilde zeebaars met een citroensausje. De mogelijkheden met witte wijnen zijn eindeloos!
Witte wijn bewaren en serveren
Bewaar witte wijnen op een koele, donkere plaats met een constante temperatuur. Van de meeste merken zijn de witte wijnen het best jong te drinken, met uitzondering van Chardonnay en Riesling die jarenlang kunnen rijpen. Schenk vervolgens uw witte wijnen licht gekoeld, tussen 8°C en 12°C voor de optimale smaakbeleving.