Rosé wijnen
Bekende druivenrassen voor rosé
Grenache: de zonovergoten heuvels van de Provence vormen de ideale wijngrond voor Grenache. Deze druif zorgt voor roséwijnen met fruitige aroma's van aardbei, framboos, sappige watermeloen en frisse citrusvruchten.
Cinsault: in perfecte harmonie met Grenache, vult Cinsault de Provençaalse roséwijn aan met frisse tonen van framboos, zoete granaatappel en subtiele kruidige accenten.
Sangiovese: vanuit de prachtige heuvels in Toscane brengt Sangiovese een unieke smaak aan roséwijnen. U proeft hier voornamelijk frisse kersen en frambozen, soms vergezeld met intrigerende kruidige nuances, die kenmerkend zijn voor deze Italiaanse klassieker.
Soorten rosé wijnen
Droge rosé: de meeste rosé wijnen zijn droog, met weinig of geen restsuiker.
Zoete rosé is minder gebruikelijk, maar zeker bestaand. Dit zijn zoete rosé wijnen met restsuiker, zoals Brachetto d'Acqui uit Italië.
Lichte rosé wijnen hebben een lager alcoholgehalte en frisse zuren, perfect voor warme dagen of als aperitief. Denk aan rosé uit de prachtige Provence of de oostelijke oever van het Gardameer, Bardolino in Italië.
Sommige krachtige rosé wijnen, zoals die gemaakt van Syrah of Grenache, hebben een hoger alcoholgehalte en complexere smaken, vergelijkbaar met onze verschillende merken van lichte rode wijnen.
Perfecte wijn-spijscombinaties
Rosé is een veelzijdige wijn die perfect past bij verscheidenheid aan gerechten. Vaak wordt een lichte rosé gekozen bij salades, vis of kip. U kunt ook genieten van een krachtigere rosé bij gegrilde groenten of pizza. Ook kunt u experimenteren met zoete rosé bij verschillende desserts. Combineer rosé vooral met wat jij lekker vindt! Bent u een beginnend wijndrinker en weet u niet welke wijn-spijscombinaties voor u persoonlijk lekker zijn? Geniet bij ons van gratis en deskundig wijnadvies.
Rosé bewaren en serveren
Bewaar uw gran appasso collezione rosé wijnen op een koele, donkere plaats met een constante temperatuur. De meeste rosé wijnen zijn het best jong te drinken, geniet ervan binnen 1 tot 2 jaar na botteling. Schenk rosé wijn licht gekoeld, tussen 8°C en 10°C, voor de optimale frisheid en smaakbeleving van de wijn.