Totara is een samenwerkingsverband tussen Opici Wines en Endeavour Vineyards uit Marlborough, Nieuw-Zeeland. De twee bedrijven zijn samengekomen om bekroonde wijnen met ongeëvenaarde kwaliteit, verpakking en waarde exclusief voor de Amerikaanse markt te creëren.
In Nieuw-Zeeland is de Totara-boom een gevierd en vereerd onderdeel van de geschiedenis van het land. Inheemse Maori-stammen gebruikten de reusachtige bomen om woningen, boten, gereedschap en wapens te bouwen. Een Totara-boom kan meer dan 100 voet groeien en duizend jaar leven.
Pinot Noir en Sauvignon Blanc zijn grillige druivensoorten die de uiterste aandacht vragen, zowel in de wijngaard als in de wijnmakerij, om hun ware potentieel te onthullen. Ze zijn ook ongelooflijk eerlijke druiven, die het verhaal vertellen van hun unieke herkomst op een manier zoals geen ander. Dit was het idee achter Totara, het tonen van klassieke Marlborough-variëteiten zoals niemand dat eerder heeft gedaan, met een stijl die onmiskenbaar Nieuw-Zeelands is.
Alan Peters-Oswald, voorheen werkzaam bij Cloudy Bay Vineyards, is als wijnmaker aangesteld om zijn unieke kennis van het lokale terroir en klimaat te gebruiken. Met behulp van moderne wijnbouwtechnieken en apparatuur kan Alan de essentie van de Nieuw-Zeelandse puurheid vastleggen terwijl hij smaakvolle, geconcentreerde wijnen maakt die alle consumenten aanspreken. Hij gaat enkel voor het allerbeste van wat Wairau te bieden heeft. Cool Climate wijngaarden die door hedendaagse problemen als klimaatopwarming belangrijker dan ooit zijn geworden. Zeker nu veel van de oorspronkelijke wijnstreken meer en meer kampen met de enorme problemen die enkele graden opwarming met zich meebrengen. Respect voor natuurlijk evenwicht en duurzaamheid zijn hier dan ook geen holle woorden. De wijnen dragen dan ook een label voor “Sustainable winegrowing”.