Het familiebedrijf Russolo is gelegenin Friulli, in het dorp San Quirino in de wijnstreek die Grave wordt genoemd nabij Treviso. De wijngaarden worden aan de noordkant beschut door de uitlopers van de Dolomieten (Zuidelijke Alpen); aan de zuidkant zorgt de Adriatische Zee voor voldoende vocht en een frisse zeebries. De streek Friuli, in het uiterste noordoosten van Italië, is het herkomstgebied van enkele van de mooiste witte wijnen van het land. Het klimaat is er koel en de lucht is bijzonder zuiver door de verderop gelegen Alpen. Kortom, de ideale omstandigheden voor de productie van fijne, aromatische kwaliteitswijnen. Karakteristiek voor de wijnen uit deze regio is de mineraliteit, verkregen door stenen en pebbles die veel voorkomen in de wijngaarden.
Hier startte Rino Russolo, één van de allereerste Italianen met een graad in de oenologie zijn wijnbedrijf in 1925. Begin jaren 60 was het Rino, zoekend naar een moderene, frisse en fruitige witte wijn, die als eerste op het idee kwam om wijn van de Pinot Grigio druif op de markt te brengen. Een van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van witte Italiaanse wijn is dus terug te voeren naar de Russolo-familie.
Vandaag is de leiding in handen van kleinzoon Rino jr. Bij Russolo streeft men naar de hoogst mogelijke kwaliteit. Het grootste deel van de gebruikte druivensoorten is van Franse herkomst. Het bijzondere klimaat en de specifieke bodem zorgen voor zeer typerende wijnen.