Yvonne Lester is wijnmaakster van Rupert & Rothschild Vignerons, een in 1997 opgezette joint venture van de Zuid-Afrikaanse zakenfamilie Rupert en de Franse Rothschildtak van Château Clarke. Beide families behoren tot de meest vermogende in hun land – we hebben het over miljardairs – zodat er aan kapitaal om er iets moois van te maken absoluut geen gebrek was. Het wijnhuis Rupert & Rothschild ligt in de uit 1690 daterende plaas Fredericksburg in de Franschhoekvallei.
Van 90 hectare eigen wijngaarden en aangekocht fruit produceert Rupert & Rothschild drie wijnen met als herkomstaanduiding Western Cape. De nadruk ligt sterk op rood, naar het voorbeeld van Bordeaux en meer in het bijzonder van de Médoc. Ook al zijn de omstandigheden aan de Kaap iets anders dan die aan de Gironde. Wit is meer een aardigheidje erbij, qua volume althans. Verreweg de belangrijkste cuvée is de Classique, goed voor jaarlijks een miljoen flessen. Voor de prestigecuvée Baron Edmond schommelt dat aantal tussen 80.000 en 120.000, terwijl het er voor de witte Baroness Nadine 30 tot 40.000 zijn.
Modern fruit en een klassieke textuur zijn de betrachtingen van Yvonne Lester, die de constante link is tussen wijngaard en wijnkelder. De gebundelde samenwerking tussen Rupert & Rothschild staat garant voor de absolute topwijnen uit Zuid-Afrika.
Website van het wijnhuis: https://www.rupert-rothschildvignerons.com/
Perswijn schreef in 2015 dit interessante stukje over Rupert & Rothschild:
https://perswijn.nl/2015/11/24/rupert-rothschild-frans-afrikaanse-lichtvoetigheid/