"Paolo Cottini" is de merknaam waarmee Paolo en Sara hun persoonlijke identiteit willen verbinden met de wijnen die ze produceren.
De wijnmakerij, gelegen in Fumane, is een nieuwe "wijnrealiteit", maar de familie van Paolo Cottini wordt al lang geassocieerd met deze passie; dit is in feite de derde generatie die betrokken is bij Silvano, de vader van Paolo, die zijn zoon de kunst van het produceren van kwaliteitswijn leert.
De wijngaarden bevinden zich in twee delen van het historische Valpolicella, in de Negrar-vallei, precies in Ca 'del Gallo, op een hoogte van ongeveer 580 meter. op het zuidwesten en het Valgatara gebied, op een hoogte van ongeveer 250 meter. op het zuidoosten. Deze beslissende differentiatie in topografie en hoogte leidt tot kwaliteitsdruiven met onderscheidende en unieke karakters die, gecombineerd in verschillende verhoudingen, onze wijnen tot leven brengen.
Valpolicella is het beroemdste rode wijndistrict in de wijnstreek Veneto in het noordoosten van Italië. De beroemdste wijn van Verona is zonder twijfel Valpolicella, diep geworteld in de geschiedenis en traditie van de stad en haar grondgebied.
Valpolicella is al sinds de Romeinse tijd een belangrijk wijnproducerend gebied en de druivensoorten die er worden geteeld, zijn zo geworteld in het land dat het moeilijk is om elders te groeien.
Het productiegebied van Valpolicella groeide in de late jaren 1960 toen het de DOC-status kreeg, wat resulteerde in een dramatische wip van kwaliteit en kwantiteit die ongeveer 40 jaar duurde. De prijzen van Valpolicella-wijnen bereikten hun dieptepunt in de jaren 1970 en 1980, toen de lage prijs die per kilo druiven werd betaald, ertoe leidde dat meer kwaliteitsgerichte producenten, met name in de fijnere Classico- en Valpantena-zones, hun wijnstokken volledig verlieten. Dit verhoogde het percentage Valpolicella afkomstig uit de armere locaties, en de neerwaartse spiraal zette zich voort, maar werd gestopt door een plotselinge piek van interesse in Amarone della Valpolicella in de jaren 1990.