Het begint allemaal in de 19e eeuw toen Berthe Roumier 1,5 ha wijngaard in Berthiers bezat. Samen met haar man, Ernest Seguin kochten ze nog enkele wijngaarden bij in Bouchot. Zo werden in de loop der jaren verschillende terroirs verkregen met diverse variaties, waaronder de drie belangrijkste: kalk (fruit), de befaamde Kimmeridge bodems (aromatische kracht) en Silex (mineraliteit).
Vandaag de dag wordt Domaine Seguin geleid door Philippe, en hij is in staat complexe en finessevolle Pouilly Fumé’s te produceren die ondertussen zowat het handelsmerk van het domein zijn geworden. De overtuiging is dat de wijn gemaakt wordt op de velden. Bescherming van het plaatselijke ecosysteem is een topprioriteit. Ze werken dan ook volgens de “Lutte Raissonée” die een zo natuurlijke mogelijke benadering van het wijnproces garandeert en vermijdt dat de natuurlijke eigenheid van de wijngaard verloren gaat. Ook de kelder bevindt zich op 3 niveaus om zoveel mogelijk met de zwaartekracht te werken en het gebruik van pompen te vermijden. Philippe Seguin is een echte perfectionist en bekwaamde zich in Nieuw-Zeeland, Bourgogne, Bordeaux en de Rhône alvorens zijn vader op te volgen. Zijn begeleidende filosofie is “Rijkdom in verscheidenheid”. Elk van zijn wijnen zijn daar een niet te missen voorbeeld van! Nog één groot misverstand uit de wereld helpen. De befaamde “Fumé” slaat niet op vuursteen of rokerige eigenschappen van de wijn maar op de typische grijze waas die specifiek daar verschijnt op de Sauvignon-druif bij optimale rijpheid! … Of misschien wel op de waas die verschijnt na het nuttigen van enige glazen van dit Goddelijke vocht :)
Website van de wijnbouwer: http://www.domaineseguin.com/en/