Valentin en Enciso hebben meer dan 33 jaar ervaring en achtergrond in Rioja en door hun voornamen samen te voegen is de naam Valenciso ontstaan. Valenciso, opgericht in 1998, ligt in Ollauri, op slechts 4 km van Haro in het hart van Rioja Alta.
Valenciso heeft als doel uiting te geven aan de elegantie en delicaatheid van de noordelijke Tempranillo en focust zich op het produceren van premium, unieke en elegante Tempranillo’s. Valenciso maakt het verschil door organische en biodynamische praktijken in de wijngaard te integreren, door vergisting in betonnen vaten, en door de wijn in eikenhouten vaten te laten rijpen.
Bij aankomst bij het domein valt meteen de grote stalen poort op die ook het logo op de etiketten vormt, dit sculptuur is geïnspireerd op de aderen in een wijnstokblad. De bodega, ontworpen door de architect Alfonso Samaniego, is een combinatie van traditionele en moderne materialen in moderne en ruime vormen.
Rioja Alta onderscheidt zich in een aantal zaken met de rest van La Rioja. Rioja Alta heeft door de Atlantische oceaan een klein beetje dat mediterrane klimaat waardoor de zomers minder heet zijn dan in de rest van La Rioja. Het klimaat in combinatie met de klei- en kalkstenen bodems zorgt ervoor dat de wijnstokken hier onder ideale omstandigheden kunnen groeien.
Valenciso reduceert per wijngaard het fruit tot maximaal 5000 kilogram per hectare om de maximale kwaliteit uit de druiven te halen. Ze hebben als doel uiting te geven aan de elegantie en delicaatheid van de Noordelijke Tempranillo druif en focussen zich op het produceren van premium, unieke en elegante Tempranillo’s.