Het wijnhuis van Real Rubio is al meer dan honderd jaar in familiehanden maar sinds 2004 onder leiding van Javier Rubio en zijn vrouw. Door de rijke ervaring weten ze precies welke druiven op welke percelen het beste groeien en de leeftijd van de planten varieert van minder dan tien jaar tot meer dan zestig jaar. Door een kritische selectie van de druiven bij de handmatige oogst weten ze keer op keer een fantastisch product in de fles te krijgen.
In het noorden van Spanje bevindt zich de misschien wel meest bekende wijnstreek La Rioja. Het is in ieder geval de wijnstreek die in 1925 als eerste de status DO kreeg en in 1991 vond er een bevordering plaats naar DOCa. Dit staat voor Denominación de Origen Calificada. Deze status wordt zeer beperkt toebedeeld en slechts aan die gebieden die over een langere periode hebben bewezen wijnen van hoge kwaliteit te kunnen produceren. De wijngaarden bevinden zich zo’n 300 tot 600 meter boven zeeniveau en liggen links en rechts van rivier de Ebro.
De bergketens die zich eveneens aan weerszijden bevinden zorgen voor een bescherming en door de valleivorming is ook de invloed van de zee hier nog merkbaar. Voor de witte wijnen worden de druivenrassen Viura, Malvasia en Garnacha Blanca gebruikt en voor de rode wijnen (circa 90% van de totale wijnproductie) Tempranillo, Graciano, Mazuelo en Garnacha Tinta. De Graciano was op sterven na dood. Gelukkig zijn er producenten, waaronder Real Rubio, die dit ras weer in ere hersteld hebben want deze druif heeft prachtige aroma’s en maakt de stevige tannines van bijvoorbeeld de Tempranillo zachter.