Over Pasen en Paaswijn
Over Pasen en Paaswijn
Het zal u niet ontgaan zijn. Inmiddels is de invasie van paashazen en tsunamie van bijbehorende eieren op een hoogtepunt beland in de Lage Landen. En hoewel voor sommige medelanders pasen blijkbaar het feest is van een bezoek aan de meubelboer of autoboulevard aan de rand van de stad is pasen natuurlijk van oorsprong het feest van een nieuw begin. Want alweer zo'n 2024 jaar geleden was het Jezus Christus zelf die op onnavolgbare wijze opstond uit de dood.
Tegenwoordig is pasen toch ook steeds meer het feest van de lente, de lammetjes, de bloemetjes en zo u wilt de bijtjes. En dat wordt steeds meer, volledig terecht wat mij betreft, op culinaire wijze gevierd.
Er zijn natuurlijk een aantal traditionele gerechten die, bij het ontbijt, brunch of diner met pasen graag genuttigd worden. En daar hoort natuurlijk een mooie wijn bij. Speciaal voor pasen selecteerde ik hieronder een aantal wijnen die geweldig zullen matchen bij de traditionele paasgerechten.
Bubbels doen het natuurlijk op ieder moment van de dag goed! Maar een ontbijt met bubbels is natuurlijk extra speciaal. Mijn absolute topper in de categorie ontbijt is toch echt Egg Benedict (gepocheerd ei met bacon en Hollandaisesaus) met een glas mousserend. Geloof me. Een hemels ontbijt.
Gaat overigens ook uitstekend met de wellicht iets meer betaalbare Rebuli Cuvée Oro Prosecco!
GRAND C Réserve Pinot Blanc
Klassieke wijn voor bij een klassiek paasgerecht: asperges. Deze wijn is een absolute godendrank en al helemaal in combinatie met mooie beetgare asperges vergezeld van gekookte ham, een mooi aardappelpureetje en een verkruimeld eitje. Genieten op z'n paasbest!
Russolo Due Chardonnay Sauvignon Blanc
Deze frisse fruitige wijn heeft verfijnde nuances van bloemen en is de ideale begeleider voor een mooie lentesalade of garnalencoctail. Maar deze schoonheid uit Friuli is zeker ook een veelzijdige begeleider bij visgerechten of asperges, eventueel met gebakken zalm en desgewenst met wat dilleroom.
Les Vignerons de Sommierois Tiberius Rosé
In de geur verfijnde aroma's van rijp fruit en kersen. In de smaak verfijnd zacht en licht. Een prima ballerina met goede balans. Heerlijk bij schaaldieren, visgerechten of met wat licht tapas. Maar natuurlijk ook gewoon om zo te drinken. Liefst met een vriendelijk zonnetje.
Ayama Classic Pinotage 2022
Een allesvriendje deze Pinotage. Niet te zwaar maar heerlijk soepel en toegankelijk. Heerlijk als aperitief op een gezellige paasmiddag. Maar ook de ideale begeleider voor lamsgerechten, al dan niet uit de oven maar zeker ook gewledig bij stoofgerechten en hazepeper.
Heribert Boch Blauer Spätburgunder Trocken Rotwein
Een werkelijk schitterende delicate kwaliteitswijn van een geweldig mooi wijnhuis uit de Moezel. De tijd dat onze oosterburen geen fatsoenlijke rode wijn in de fles kregen ligt definitief achter ons. Deze robijnrode wijn met vanille aroma's heeft een opmerkelijk fijne smaak. Heerlijk rijp fruit in mooie balans met versmolten zachte tannines. Licht gekoeld, zo'n 14-15 graden, is dit in het voorjaar een heerlijke verfrissing. Super lekker om zo te drinken of bij (koude) vleesgerechten, salades of een mooi stukje zalm.
[products=blog_pasen_paaswijn]