Hoe wordt alcoholvrije wijn gemaakt?
Alcoholvrije wijn wordt in principe op dezelfde manier geproduceerd als wijn met alcohol. Bij het gistingsproces waarbij de druivensuikers worden omgezet in alcohol. Na het gistingsproces wordt dan de alcohol uit de wijn gehaald. Dat kan op vreschillende manieren waarbij het de kunst is de originele smaak zoveel mogelijk te behouden. En dat lukt met nieuwe technieken steeds beter.
Vacuümdestillatie
Een van de nieuwste technieken is vacuümdestillatie. HIerbij wordt op kamertemperatuur de alcohol verdampt met behulp van een vacuümkamer. Dit gebeurt op lage druk waardoor de alcohol verdampt, terwijl de suikers, mineralen en zuren worden behouden. Een nadeel is dat een aantal andere vluchtige aroma's ook worden verdampt. Deze kunnen later worden toegevoegd om het karakter van de oorspronkelijke wijn te behouden.
Spinning cone column techniek
Een andere techniek is de spinning cone column techniek. Deze techniek zorgt ervoor dat de alcohol door middel van draaiende kegelvormige kolommen wordt gescheiden van de wijn. De wijn wordt door tientallen verschillende roterende elementen gecentrifugeerd. Op deze manier stroomt de vloeibare wijn naar beneden, terwijl de alcohol voorzichtig uit de wijn wordt geëxtraheerd. Door dit proces zal er vrijwel niks van de originele aroma's verloren gaan.
Omgekeerde osmose
Dan is ook ook nog de techniek van de omgekeerde osmose. Bij deze techniek wordt de wijn door een extreem dun filter gehaald waardoor de alcohol achterblijft. Het nadeel bij deze techniek is dat er ook meerdere vluchtige aroma's worden weg gefilterd waardoor de wijn bepaalde smaken of geuren kan verliezen.
De kwaliteit van 0.0 wijn wordt steeds beter
De vraag naar alcoholvrije wijn stijgt al jaren. Wijnproducenten spelen hier steeds meer op in en gelukkig wordt het aanbod en de kwaliteit ook steeds beter. Wijnboeren steeds bewuster bezig met het produceren van alcoholvrije wijn. De druiven worden eerder geplukt waardoor er minder suiker in het druivensap zit. Hierdoor ontstaat er minder alcohol tijdens het gisten en hoeft er dus minder alcohol te worden verwijderd.
We zien ook dat steeds meer producenten van kwaliteitswijnen ook alcoholvrije wijn produceren. Zo wordt alcoholvrije wijn niet alleen meer in Europa, maar ook in landen als Chili, Verenigde Staten en Zuid-Afrika geproduceerd. De term 0.0 klopt eigenlijk niet. Alcoholvrije wijn, en bier ook trouwens, mag toch nog een fractie wettelijk alcohol bevatten, max 0,5%.
Soorten alcoholvrij wijn
Wat je reden ook is, een heerlijk glas alcoholvrije wijn is er voor iedereen en bij elke gelegenheid. Of je nu de BOB bent, gezonder wil leven of in verwachting bent van een kind. Wij bieden een ruim assortiment aan alcoholvrije wijnen. Zo kan je kiezen uit een diverse aanbod alcoholvrije witte wijnen, alcoholvrije rode wijnen en alcoholvrije rosé wijnen. Heb je meer zin in een alcoholvrije bubbel? Bekijk dan eens onze alcoholvrije mousserende wijnen.